Aký je skutočný pôvod dnešnej pizze?

Pizza je jedno z najznámejších jedál, ktoré pozná a servíruje takmer každá krajina a obľubuje ju obrovské množstvo populácie, od malých detí, až po našich starých rodičov, avšak nie každý vie, ako a kde pizza vznikla.

Najznámejší štát, ktorý sa pýši vznikom tohto famózneho jedla vôbec je Taliansko, konkrétne taliansky Neapol, kde sa to všetko začalo, avšak predtým, kedy sa začali vyrábať prvé potraviny z múky sa Rimania a Gréci rozhodli, že dodajú jednoduchému pečivu šmrnc. Ochucovali placku z múky morskou soľou, dostupnými bylinkami a neskôr oreganom.
Gréci neskôr piekli plnené koláče, do ktorých podávali syr, olivy a cibuľu a dali zapiecť. Tu môžeme hovoriť o prvej podobe pizze ako takej, nie však tej, ktorú poznáme dnes.

Neapolskí chudobní roľníci začali obľubovať paradajky privezené z Ameriky takmer v každom jedle a započali tak paradajkový základ ako základ vtedy plochého koláča, dnešnej pizze.

V roku 1738 bola v Neapole postavená prvá pizzéria na svete, ktorá funguje dodnes a nesie taliansky názov L’Antica Pizzeria Port’Alba. Spočiatku navštevovali pizzériu len chudobní mešťania, panovníci sa tejto novinke zďaleka vyhýbali.

Keď sa panstvo konečne rozhodlo okúsiť najlepšie a najčastejšie podávané jedlo na svete, k slávnemu kuchárovi vtedajšej doby Rafaelovi Espositovi prišiel kráľ Umbert I. so svojou manželkou Margheritou Savojskou.
Rafael pripravil pizzu v trojfarebnej kombinácii, aby pripomínala tri farby talianskej vlajky. Pizza obsahovala syr, bazalku a paradajkový základ. Kráľovná Margherita bola natoľko nadšená, že sa rozhodla túto pizzu pomenovať po sebe.

Ani kráľovská sláva však nepomohla tomu, aby sa pizza rozšírila do celého sveta. Boli to až neapolskí migranti, ktorí koncom 19. a začiatkom 20. storočia prichádzali do Spojených štátov za prácou.

Keď však začali vznikať prvé pizzerie, vôňa z nich veľmi rýchlo zaujala okoloidúcich. Jednou z prvých zdokumentovaných amerických pizzerií bola Lombardi’s na Spring Street v Little Italy na Manhattane. Bola prvou, ktorá mala už v roku 1905 povolenie na predaj pizze.

A vedeli ste, že …

  • Samotné slovo pizza bolo prvýkrát zdokumentované v roku 997 v talianskom mestečku Gaeta.
  • Dnes je výroba pizze v Taliansku upravená nariadením, ktoré upravuje, aká pizza sa môže nazývať pravou Talianskou pizzou, zahŕňa spôsob výroby a ingrediencie, ktoré sa pri výrobe môžu používať.
  • Prvá mrazená pizza, ktorú podľa technologických postupov však nemôžeme považovať za pravú taliansku pizzu, bola uvedená na trh v roku 1962.
  • Pizza Havaj nepochádza z Havaja. Vymyslel ju v roku 1962 Kanaďan gréckeho pôvodu Sam Panopoulos z Ontária, ktorý rád experimentoval a zo zaujímavosti chcel skúsiť spojenie sladkého ananásu so slaninou. Jeho nápad si obľúbili aj hostia jeho reštaurácie.
  • Najdrahšia pizza na svete stojí 12-tisíc dolárov (približne 10 400 eur). Pizzu Louis XIII dostaneš v Renato Viola v Salerne. Jej výroba trvá 72 hodín a nájdeš na nej tri druhy kaviáru, organickú Mozzarella di Bufala a sedem ďalších odrôd syra, austrálsku ružová soľ z rieky Murray, rôzne krevety a homára. K tomu ešte aj koňak Remy Martin Louis XIII a fľašu šampanského Krug Clos du Mesnil z roku 1995
  • Odhaduje sa, že asi 17% reštaurácii vo svete dnes tvoria pizzerie a ročne si ľudia objednajú viac ako 5 miliárd pízz.

Pec na pizzu ALLEGROPec na pizzu ALLEGRO