Málo, či veľa?
Najskôr by ste samozrejme mali zvážiť množstvo, ktoré je obsiahnuté v sade na grilovanie korenia. Je predsa rozdiel, či za rovnakú cenu dostanete 500 g alebo len100 g koreniacej zmesi. Je obzvlášť dôležité vypočítať cenu zmesi korenia na 100 g, aby ste mohli objektívne lepšie porovnávať ceny. Nemali by ste však kupovať príliš veľa korenia, pokiaľ sinie ste úplne istí, že ide o dokonalú zmes korenia. Takže korenie môžete neustále trochu obmieňať a častejšie skúšať niečo nové. V zásade sa zmesi korenia v malom množstve počítajú na 100 g, ale vždy sú o niečo nákladnejšie ako zmesi korenia vo veľkých množstvách.
Ako ho používať?
Samozrejme, musíte tiež zvážiť, na čo je zmes korenia vhodná. Pred zakúpením by ste si preto mali položiť otázku, na čo budete grilovacie korenie obzvlášť často používať.
Rôzne možnosti sú suchá marináda alebo suchý rub, použitie korenia v bežných tekutých marinádach alebo dokonca použitie na dochutenie už grilovaného jedla.
Mali by ste si tiež položiť otázku, pre ktoré potraviny chcete zmes korenia zvlášť použiť. Podľa toho, či dávate prednosť grilovaniu mäsa, rýb alebo zeleniny, sú vhodnejšie rôzne grilovacie koreniny. Niektoré zmesi korenia sú tiež vhodné ako prísady do dipov, a tak môžu výrazne vylepšiť chuť.
Čo je vo vnútri?
Koreniny, ktoré obsahuje, tvoria samozrejme jedinečnú chuť grilovacieho korenia. Každá grilovacia koreniaca zmes je samozrejme zložená z inej receptúry, a preto je jedinečná. Podobné korenie sa však často používa.
Dobré grilovacie sady korenia napríklad zvyčajne obsahujú papriku, cesnak, korenie, soľ, čili a cibuľu. Príležitostne existujú aj špeciálnejšie koreniny, ako je horčica, jalapeño, rozmarín alebo oregano. Podľa toho, ako je koreninová zmes vyrobená z týchto a prípadne ďalších prísad, bude mať nezameniteľnú chuť.
Pretože pred nákupom samozrejme nepoznáte chuť jednotlivých koreniacich zmesí, odporúčame vám kúpiť si sady s rôznymi zmesami. Môžete sa teda trochu viac líšiť a vyskúšať nové veci.
Pekné alebo praktické?
Napokon, samozrejme, hrá úlohu aj obal, v ktorom sa koreninová zmes dodáva. Najskôr je potrebné vziať do úvahy materiál: Vo väčšine prípadov sú obzvlášť kvalitné grilovacie koreniny balené v pohároch a často uzavreté zátkou na vrchu.
Je však tiež veľmi praktické, ak je korenička alebo iný obal už vybavený uzáverom na podstielku. Korenie teda môžete ľahko vysypať z nádoby a veľmi dobre ich nadávkovať.